dünkü bu vakit

Evet tam da öyle dünkü bu vakit… Zaman su gibi akıp gidiyor, daha dün çocuksu sevdalarla, sokak aralarında koşturup, acıktığımı bile fark etmeden oyun oynarken, bir anda her şeyi ardımda bırakıp, zaman tünelinden geçmişim gibi 2008’in Ağustos ayında buluverdim kendimi… Şimdi o günleri arıyorum, birkaç saniye de olsa… Ömrüm olursa, otuz sene sonra bu günleri de arayacağım, hiç kuşkusuz... :)

etiketler

...

koş koş bitmiyor ...

koş koş bitmiyor ...
yumurtalamayan tavuğu keserler, hayalleri olsa bile ...

arşiv

hürriyet haber

meltem hastanesi


Filipinlerin ulusal çiçeği olan Ful, Oleaceae familyasından, muhteşem kokulu ve her zaman yeşil olan bir çalı görünümündedir. Akdeniz ve Ege şartlarında dış mekanda, diğer bölgelerimizde ise kaplı fidan olarak kışın içeriye almak suretiyle yetiştirilebilir. Akdeniz ve Ege'de de sert kışlardan korumak gerekir. Ülkemizde katmerli türleri bilinir. Haziran ayında çiçeklenmeye başlar. Güneş ve hafif gölge yerleri sever. Bol humuslu, yaprak çürüntülü,süzek toprakları severler. İlkbaharda ve yazın bol sulanır. Yaz sonuna doğru alınacak yarı odunsu çeliklerle üretilir.

Önemli bir ayrıntı, ful çiçeğini koklarken burnunuzu değirmeyeceksiniz, yoksa kararır.

isoteams notu:
Geçen hafta tecrübe ettim, fulümün tomurcuğu yeni çiçeklenmişti, tamamen açılmamıştı, sabaha karşı bir yaz yağmuru yağdı, çiçek karardı, çok kötü oldu, tavsiyem, baktınız yağmur yağacak çiçeğiniz ıslanacak, hemen çiçeği mümkün olan en uzun saplı olarak kesin ve doğruca domatese saplayın!

Ful en güzel tenekede yetişir. Tohumları alınmış domates ve kabak toprağı için yararlıdır.

Ful çiçekleri en güzel domateste sergilenir. Çiçek açınca çiçek sapının elverdiği ölçüde kesilir ve olgun bir domatese saplanır. Tabakta domatese saplı duran ful vazo ömrünü orada tamamlarken hem ortamı güzel kokutur, hem de kırmızıya saplanmış top top beyaz çiçekleri ile ilgi çeker.


Çoğaltılması:
Yaz sonuna doğru alınacak yarı o
dunsu çeliklerle üretilir. Ful çelikleri uzun zaman alsa da doğrudan su içinde de köklenebilir. Çelik alırken:

- keskin makas ile tepeden 10-15 cm kesilir,
- çelikler aspirinli suya batırıp 8-10 sn kadar tutulur,
- perlit, kum veya dezenfekte edilmiş torf içinde köklendirilir,
- Oksijenli sulu solüsyonla da sulanır.

Budama:
Katmerli çiçekliler daha çalı görünümlüdürler. Bunlarda zayıf ve uzayıp giden bir sürgün yerine kalın, çok dallı, dolgu formlu bir bitki tercih edilir. Bunun için de çalı tipindeki bitkilere genelde yapıldığı gibi uçtaki büyüme noktası köklendirilecek çelik olarak alınır. Çiçeği yalın kat olanlar sarmaşık formlu büyürler ve sardırılabilir.

Gübreleme:
NPK 20-20-20 gübre 1 lt suya 1 çay kaşığı ölçüde 15 günde bir verilir.

İlaçlama:
Gerektiğinde arap sabunlu bit ilacı tarifi haftada bir uygulanır. İlaçlama yaparken gonca bir kağıt külah ile örtülür ki ilaç goncalarda leke yapmasın.

kaynak: www.agaclar.net

0 yorum

Yorum Gönder